Næste koncert: 21. marts

Månedens Korsats / 2021 / Maj

Poul Schierbeck (1888-1949): Det er i dag et vejr, et solskinsvejr

Vi værdsætter det meget højt, at månedens korsats er en frisk og aktuel korsats, som giver et lille fingerpeg om, hvad koret arbejder med i øjeblikket, ja, det er ligefrem en væsentlig del af ideen med denne rubrik.

Men desværre holder vi stadigvæk Corona-pause, øv og atter øv. Derfor har vi igen måttet ty til korets arkiver, og vi skal denne gang tilbage til d. 2. maj 2016. Den aften var der et usædvanlig flot, højt og klart solskinsvejr udenfor, mens der indenfor i prøvelokalet var forårskådhed, med liv og glade dage. Det lå derfor lige til højrebenet, at indspille denne fine sang med korets damer.

Værsgo’ at lytte, og nedenfor kan man finde lidt info, som jeg dengang skrev ned.

Med de bedste forårshilsner fra Ole Reuss Schmidt, d. 2. maj 2021
 

Poul Schierbeck (1888-1949)

Den danske komponist Poul Schierbeck blev født i en musikinteresseret lægefamilie i 1888.

Han begyndte først at studere jura, men droppede jurastudierne til fordel for musikken, og opnåede en betragtelig succes som komponist.

Desuden underviste han i komposition og instrumentation på konservatoriet, hvor flere af hans elever senere fik stor betydning i dansk musikliv, således bl.a. Jørgen Jersild og Leif Kayser.

I trediverne komponerede han del strofiske sange, den mest kendte er uden tvivl ”I Danmark er jeg født” med tekst af H.C. Andersen, men også ”Det er i dag et vejr” som denne gang er månedens korsats har fået en større udbredelse.

Elev af Carl Nielsen og Thomas Laub

Poul Schierbeck var elev af Carl Nielsen og Thomas Laub, de to skikkelser, der i den grad stod bagved den reformation af den folkelige sang i Danmark, der fandt sted fra 1920’erne og fremefter.

Deres anliggende var dette, at sangen skulle være enkel, sangbar og lige ud ad landevejen, uden alverdens krummelyrer og falbelader.

Man kan måske også sige det på denne måde: Ind til benet og ind til sagens kerne uden alverdens pynt og udenoms-noder. Og først og sidst: Nøgternt og ligefremt uden sentimentalitet og føleri.

Et ideal, som med Laub og Carl Nielsen (foruden Th. Aagaard og Oluf Ring) kom til at præge den første udgave af nodebogen til Højskolesangbogen i 1922.

Et ideal, der kom til at befri den folkelige sang fra en til tider alt for vidtløftig og følelsesladet, romantisk sangtradition.

Poul Schierbecks musik er dybt præget af disse tanker, og det gælder ikke mindst ”Det er i dag et vejr”, hvor melodien først og sidst er kendetegnet af en vidunderlig friskhed og elegance, men også af en enkelhed, der er intet mindre end genial.

Hvornår får vi mon en ny reformation af den folkelige sang?

Hvor mange af os har ikke været med til et sølvbryllup, en konfirmation eller en anden privatfest. Og så bliver der delt en lejlighedssang ud med melodi af TV2, Sebastian eller Gasolin.

Og hvad sker der så: Jo, selvom alle har hørt disse melodier i hundredevis af gange i Radio og TV, så kan ingen synge med, med det resultat, at det, der skulle være en slagkraftig fællessang fordufter ud i et diffust små-pipperi.

Så kommer der pludselig en lejlighedsang fra tante Oda på melodien til Jeg er havren. Og hvad sker der så? Jo, pludselig løfter sangen sig, og alle synger med af karsken bælg.

Kære publikum til denne hjemmeside, er jeg helt forkert på den, når jeg nu postulerer, at vi måske igen trænger til en reformation af den folkelige sang i Danmark, i stil med den reformation, som Carl Nielsen m. fl. lancerede for 90 år siden, og som i den grad præger Poul Schierbecks musik.

Finhed og elegance

Hvordan kommer dette til udtryk i melodien til ”Det er i dag et vejr”, spørger en og anden sikkert nu, og det vil jeg gerne give et bud på.

Bemærk finheden i den måde, hvorpå melodien er bygget op.

Bemærk det enkle præg.

Bemærk, hvordan hver eneste tone hænger sammen med den næste tone, og bemærk hvilken sammenhængskraft, det skaber i melodien.

Bemærk hvordan melodien besidder en indre logik, der bevirker, at man uden videre kan synge med på den.

Bemærk hvorledes den er befriet fra alt vidtløftigt, og fra al føleri og sentimentalitet.

Og endelig til sidst: Bemærk hvor fint den er arrangeret for tre-stemmigt damekor.

Og det var da også med smil på læben, at damerne i Euphonia indspillede denne sang ved mandagsprøven d. 2. maj, men mændene holdt kaffepause, og mens den kåde forårsol sank ned under horisonten i vest.

Teksten i sammenhæng

Melodi: Poul Schierbeck, 1939
Tekst: Ludvig Holstein, 1895

Det er i dag et vejr, et solskinsvejr!
O søde vår, så er du atter nær!
Nu vil jeg glemme rent, at det var vinter,
nu vil jeg gå og købe hyacinter
og bringe dem til én, som jeg har kær.

Hun købte af de hvide og de blå
hun købte af de smukkeste, hun så.
Det er i dag et vejr! Og solen skinner!
Og om mig svæver lutter lyse minder,
dem ta’r jeg med til den, jeg tænker på.

Og de kom svævende i ring og rad,
Hun gik imellem dem og var så glad.
Det er idag et solskin uden mage!
Og jeg har solskin nok til mange dage,
og jeg må kysse hvert et lille blad.

Hun kyssede dem alle, hver især,
hun bragte dem til den, hun havde kær.
Min ven, her kommer jeg med hyacinter!
Min ven, nu glemmer vi, at det er vinter!
Det er idag et vejr, et solskinsvejr-!

Kastrup d. 3. maj 2016, Ole Reuss Schmidt

Denne side benytter cookies. Ved fortsat brug af denne side, accepterer du brugen af cookies.   Læs mere