Næste koncert: 21. marts

Månedens Korsats / 2019 / April

BWV 4 Salmemelodi fra 1524 af Johann Walter

J.S. Bach (1685-1750): Slutkoral fra kantate nr. 4: Christ lag in Todesbanden

Kammerkoret Euphonia synger
Ved orglet: Ole Reuss Schmidt
Ubearbejdet ”one take” optagelse med brug af en ganske almindelig digital recorder.

UFORLIGNELIG KORALHARMONISERING AF BACH

Næsten alle Bachs omkring 200 kantater afsluttes med en koral for kor og orkester. Disse afslutningskoraler har ofte et monumentalt præg over sig, og i disse rammer kommer Bachs helt særlige koralharmoniseringskunst rigtigt til sin ret.

Det gælder ikke mindst den forhåndenværende koral, som er fra Bachkantate nr. 4: Christ lag in Todesbanden, BWV 4, hvor især i det afsluttende halleluja er harmoniseret på en sådan måde, så denne fra står mejslet ud i granit.

TEKSTEN

er fra 1524, og er af Martin Luther

Dansk 1528 og bearbejdet af Grundtvig i 1837

  1. I dødens bånd vor frelser lå,for verdens synd hengivet,men herlig kunne han opståog skænked mild os livet;thi er hans folk nu sjælegladog takker Gud i allen stadog synger for Jesus Kristus:Halleluja!

  2. Det var fuldstort et kæmpeværkden død at overvinde;for syndens skyld ej før så stærkvar mand på jord at finde;thi trådte død os under fod,men Jesus knuste al dens mod,forstyrret har han dens rige.Halleluja!

  3. Som en af os vor synd han bar,men han var selv uskyldig;dermed han døden fældet har,gjort al dens krav ugyldig;for os, som Jesus har til drot,den er sin egen skygge blot,sin brod haver døden mistet.Halleluja!

  4. Det var en tvekamp underfuld,da liv og død de brødes,og kredsen skreves under muld,hvor riget var de dødes;men livet fik dog overhånd,så, fængslet i sit eget bånd,til spot er nu døden blevet.Halleluja!

  5. Thi holder vi for livet fest,som død har overvundet,og priser kæmpen allerbedst,som har den stærke bundet;han sidder nu på ærens stolog er for os den gyldne sol,døds-natten hun er forgangen.Halleluja!

Ole Reuss Schmidt

Denne side benytter cookies. Ved fortsat brug af denne side, accepterer du brugen af cookies.   Læs mere